LUMBAR BÖLGE BİYOMEKANİĞİ ve YÜKLENME KAPASİTELERİ
Lumbar Fonksiyonel Ünite Tüm omurganın biyomekanik özelliklerini taşıyan en küçük segmenti, omurganın fonksiyonel birimi olarak ifade edilir. İki komşu vertebra ve bunları bir araya getiren yumuşak doku yapılarından ibarettir. Fonksiyonel…
BEL BÖLGESİNİN YAPISI ve BEL AĞRISI
BELİN YAPISI Bel, toplam 5 adet omurun üst üste dizilmesi ile oluşmaktadır. Her bir omur, önde gövde, arkada çember şeklinde kemikten oluşur ve üst üste geldiğinde arka kısımlar omurilik kanalını…
AĞRININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Evrensel bir deneyim olan ve yüzyıllardır insanoğlunun açıklamaya çalıştığı ağrı kavramının günümüzde en geçerli tanımını Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı (IASP) yapmıştır. Bu teşkilata göre ağrı; var olan veya olası doku…
AĞRININ SINIFLANDIRILMASI ve AĞRI TİPLERİ
AĞRIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Fiziksel faktörler Anksiyete ve korku Yakınma Umut ve umutsuzluk Kriz reaksiyonları Stres Depresyon, ölme dileği, intihar riskleri Kişilik faktörleri Psikolojik faktörler Çevresel faktörler Ailesel nedenler Kültür İkincil…
AĞRI MEKANİZMALARI
Ağrı, olası bir doku hasarına karşı vücudumuzu uyarmak için sinyaller üreten sinir sisteminin hayati fonksiyonlarındandır. Ağrı, gerçek ya da potansiyel doku hasarıyla ilişkili hoş olamayan duyusal ve duygusal deneyimdir. “Var…
SPORDA REHABİLİTASYON ve EVRELERİ
Rehabilitasyon, optimal formun (anatomi) ve fonksiyonun (fizyoloji) restorasyonudur. [1] Akut yaralanma veya kronik hastalıklarla ilişkili kaybı en aza indirmek, iyileşmeyi desteklemek ve fonksiyonel kapasiteyi en üst seviyeye çıkarmak, fiziksel fitness…
KAS DENGESİZLİĞİNİN PATOMEKANİĞİ
Janda, iskelet sistemi, kas sistemi ve merkezi sinir sistemi etkileşimleri nedeniyle, herhangi bir eklem veya kastaki işlev bozukluğunun, sadece lokal olarak değil, aynı zamanda global olarak da diğerlerinin niteliğine ve…
KRONİK BEL AĞRISINDA DİYAFRAM EĞİTİMİNİN LUMBAR STABİLİZATÖR KASLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Genel olarak lumbar stabilizatörler, multifidus, transversus abdominis, pelvik taban kasları ve diyafram gibi derin tabaka kasları içerir. Bu derin kasların stabilizatör görevleri bulunmaktadır. Multifidus, özellikle kaldırma ve dönme hareketleri sırasında…
Yara İyileşme Sürecinde Rehabilitasyon
Yumuşak doku rehabilitasyonu iyileşme sürecinin 3 aşamasına dayanarak, 3 aşamaya ayrılabilir: Akut faz (Acute, Inflammatory) Onarım fazı (Repair) Yeniden Oluşma fazı(Remodelling) Yaralanma tipine, derecesine ve bireye bağlı olarak iyilşeme fazlarının…
Yumuşak Doku Yaralanmaları, İyileşme Süreci
İyileşme; anatomik bütünlüğün, inflamasyonla başlayan, rejenerasyon ve olgunlaşma-tekrar şekillenme ile karakterize sistematik bir tamir sürecinde yeniden yapılanmasını ifade eden dinamik ve karmaşık bir işlemdir. Yara iyileşmesi, yaralanmış dokuyu normal durumuna…
YARA İYİLEŞMESİ FİZYOLOJİSİ
Yara, canlı dokunun anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün bozulmasıdır. Bu bozulma neticesinde başlayan; düzenli ve sıralı, hücresel ve biyokimyasal olayların sonucunda yeni doku oluşması ise yara iyileşmesi olarak tanımlanmaktadır (3). Yara…
FASYAL MEKANORESEPTÖRLER
Proprioseptif duyusal bilginin aktarılması için beş tip fasyal mekanoreseptör vardır. 1-) Kas İğcikleri Kas iğleri, kasın gövdesinde bulunan duyusal reseptörlerdir. Perimisyum’un bir uzantısı olan bir fasya tabakası içinde kapsüllenir (Stecco…
ZİNCİR REAKSİYONLARI VE TONİK – FAZİK KASILMALAR
Tonik ve Fazik kas sistemleri birbirinden ayrı olarak işlev görmezler. Postür, yürüyüş ve koordineli hareket için birlikte çalışırlar. En uygun postür (duruş) ve hareket için tonik ve fazik sistemlerin arasındaki…
BEL AĞRISINDA HANGİ TEDAVİ YÖNTEMİ DAHA ETKİLİ?
Bel ağrısı, hastaların tıbbi yardım aramasının en yaygın ikinci nedenidir ve yaşamları boyunca bir noktada bireylerin % 90’ını etkileyebilecek bir durumdur (1,2). Son yıllarda bel problemlerini düzeltmek için cerrahi işlemlerde,…
HALK ARASINDA “KİREÇLENME” OLARAK BİLİNEN KARTİLAJ DOKU DEJENERASYONUNUN OLUŞMA MEKANİZMASI NASILDIR?
Osteoartritte eklem kıkırdak yapısında bozulma oluşur. Bunun sonucu olarak eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda değişiklikler meydana gelir. Kemikteki büyümeler ve eklem kenarındaki çıkıntılar eklemlerin normal yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanmaya ve ağrıya neden olur.
KALÇA EKLEMİ KİNEZYOLOJİSİ VE VUCUT POZİSYONUNUN BUNUN ÜZERİNDEKİ ÖNEMİ
Kalça eklemi femur başı ile acetabulum arasında oluşan ,3 eksende harekete izin verebilen(flek/eks,abd/add,int rot,ekst rotasyon ve hepsi birlikte sirkümdiksiyon),sferoıd tipte,top soket tarzında olan bir eklemdir.
İLİACUS KASI ANATOMİSİ , BİYOMEKANİSİ VE PALPASYONU
İliacus kası primer görevi kalça fleksiyonu olan iliac fossa ve crestden origin alıp trochantör minörde sonlanan iliopsoasın üç kasından biridir.
HUMERUS POZİSYONU VE DİRSEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Dirsek eklemi radius, ulna ve humerustan oluşan menteşe tipi bir eklemdir ve hareketiyle pozüsyonunu etkileyen bir çok faktör vardır.